nieuws

December 2017

Lieve donateurs en geïnteresseerden, deze keer in de nieuwsbrief die u krijgt aan het eind van het jaar, geluiden van oud leerlingen van onze stichting. Gelukkig kunnen we u ook vertellen dat het programma goed blijft lopen en het aantal kinderen stabiel blijft. De leerkrachten wilden bewijzen dat ze zelfstandig kunnen werken en dat is hen gelukt, chapeau! Er is nu ook een eigen BSB site die als resultaat heeft dat veel vroegere leerlingen spontaan en enthousiast contact opnamen. Hier een kleine bloemlezing daaruit:

“Dear Oma & Opa,
I hope this email finds you well. With this email I would like to share my experience about how BSB built my personality to be who I am now. When I write this email I remember how I was crying because of my impatience of being registered in BSB since my dad was coming so late. I was standing by the road in front of SDN 1 Pacung and waiting for my dad to come and even told another daddy who passed by my home to stop over at my home and tell my dad to come soon because I didn’t want to miss learning in your class! Luckily he came right in time. I was only eight years old at that time.”

I could tell I learned a lot with all of you. I learned many academic lessons: English language, using computer, reading books and find the meaning, even painting and doing games. But the one thing making you different is: how you build our positive attitude, personality for being nice and polite that for me counts THE MOST! I work in a hospitality business since 5 years and met so many different people from around the world and what amazed me is: most of my customers are impressed with how I communicate with them politely and with my English language skill without been to University to learn the language. They would always ask where I learned to speak perfect English and politely?! (even though I think that my English is nothing compared to other University students). Luckily your solid foundation makes me now able to work in Cambodia as Guest Service Manager at a big hotel in PhomPhen. I even found my loved one and was able to travel to Europe because of this. On this occasion I would love to say my very BIG THANKS to all of you in BSB who supported me when I was there especially you two (my Oma and my Opa)! You are the legend! Thank you so much for making the difference and teaching me the meaning of life. Lots of love Komang Leniati (Leni).”

“Ik ben Luh Sweni en met veel plezier schrijf ik deze dankbrief aan de donateurs en BSB. Ik ben zo blij te weten dat BSB nog steeds bestaat en hoop dat alles goed gaat. Ik hou van BSB omdat het zo anders is dan een officiële school. Daar werd ik me ervan bewust hoe leuk leren is door alle ‘hands on’ activiteiten. Leren en doen. Daardoor leerden we zo veel beter Engels bijvoorbeeld. Niet alleen dat maar we kregen zo veel meer wetenschap dan dat. Lezen, kunst en ‘instrumenten’ om ons te helpen kundig, open minded en vaardig te zijn in deze moderne tijd. Ik ben er van overtuigd dat BSB zeer belangrijk is geweest voor mijn studie en carrière nu. Nogmaals veel dank dat u ons naar een hoger niveau van leren heeft geholpen.”

“Ik ben Pina en kan u niet genoeg bedanken voor wat ik heb kunnen worden dankzij u. De Stichting en BSB zal ik altijd dankbaar blijven. Het is het beste dat me ooit overkomen is. Niet alleen heb ik zoveel verschillende mensen leren kennen maar ook mijzelf gevonden. Wetenschap, techniek en ervaring op veel gebieden. U zorgde voor sponsors die mijn studie verpleegkunde betaalden. Daaraan heb ik nu mijn goede baan in een ziekenhuis te danken. Ik ben daar aangenomen, niet alleen om mijn goede resultaten maar ook om het Engels dat ik leerde op BSB. Nogmaals veel dank, ik hou van jullie!”

“Mijn zusje Nengah Nasih en ik, Wayan Rona zijn mee gaan doen met BSB toen we naar de junior highschool gingen. Wij komen uit een heel arme familie in Julah. Ik was toen erg verlegen en durfde niet veel van mijzelf te laten zien. Bij BSB heb ik erg veel geleerd op alle gebieden en ook om in publiek te spreken en creatief maar kritisch te denken. Fouten zijn om van te leren en leren is fijn. Op school viel het de leraren op hoezeer ik en mijn zusje vooruit gingen. Uiteindelijk hebben we daardoor een studiebeurs van de regering kunnen krijgen om aan de universiteit in Jakarta Economie te kunnen studeren. Wij zijn nu bijna afgestudeerd. Wij zullen de Stichting voor altijd dankbaar blijven voor de kans die wij dankzij u hebben gekregen. Liefs van Rona en Nasih.”

“Mijn naam is Putu Purnama Yanti en ik ben 20 jaar oud. De eerste keer dat ik op BSB kwam was ik pas 8 jaar. Ik heb dus 11 jaar lang meegedaan. Ik heb daar zoveel nieuwe ervaringen opgedaan die ik nooit zal vergeten. Het was voor mij een heerlijke plek waar ik niet alleen algemene ontwikkeling kreeg maar ook tolerant en creatief leerde zijn. Ik kon daar mijn verlegenheid overwinnen door toneelspelen en samen een filmpje te maken. Ook koken, debatteren en handenarbeid hoorde bij het programma en niet te vergeten de bibliotheek. Dankzij wat ik leerde bij BSB heb ik een studiebeurs kunnen krijgen en ben ik bijna afgestudeerd als accountant. Heel, heel veel dank, Yanti.”

“Ik ben heel dankbaar dat ik de kans gekregen heb om mee te doen aan BSB. Het is de plek waar ik zo veel geleerd heb! Eigenlijk alles wat ik nodig had in mijn leven. Niet alleen wetenschap maar ook een mentaliteit. Hoe word ik een beter mens en zekerder van mijzelf. Bedankt voor alle positieve energie en alles wat jullie ons leerden. Dank voor alle verhalen die jullie deelden en jullie vriendelijkheid. Ik kreeg van u een studiebeurs tot en met de middelbare hotelschool. Nu werk ik als bartender en barrista op een groot cruiseship en zonder BSB zou ik niet zijn geworden wat en wie ik nu ben. Dank dat jullie mij van ‘niets’ tot íets maakten Lieve leerkrachten, wees er trots op dat jullie het team van BSB zijn. Liefs van Sundari (Sally).”

“Mijn naam is Ami. Ik ben één van de leerlingen die ongeveer 8 jaar meegedaan hebben met BSB. Nu werk ik in een hotel. BSB is een niet traditionele school met een unieke manier van lesgeven. Daar kon iedereen vrij uiting geven aan zijn of haar mening. Talent en kunde werden gezien. We waren allemaal gelijk, jongens en meisjes. Ik ben heel blij dat ik het mocht meemaken om met plezier les te krijgen. Ik mis jullie nog steeds en hoop dat dankzij jullie een generatie opgroeit die veel mogelijkheden en passie heeft om de toekomst te veranderen. Liefs van Ami.”

“Ik ben Komang Adi en werk nu als leerkracht Engels bij de Pasraman. Ik ben de stichting heel dankbaar voor de kans die ik heb gekregen door de studiebeurs van de stichting om naar school te gaan en te studeren. Mijn ouders zijn erg arm, mijn vader is blind. Misschien het belangrijkste dat ik gekregen heb is zelfvertrouwen. Ik durfde nooit mijn hoofd omhoog te houden en mijzelf te waarderen. Van verlegen kind ben ik nu iemand geworden die iets kan doordat men in mij geloofde en aanmoedigde! Komang Adi”

Zo zouden we nog wel even door kunnen gaan. We laten het nu bij de namen van mensen die dankzij u hebben kunnen studeren. Ary Sofi, beurs voor Middelbare Hotelschool. Ria Ainsly, studeerde Japans en werkt in Nagano. Eka Juliana volledige studiebeurs school en studie verloskunde. Ketut Sentiani Middelbare Hotelschool en werkt als reserveringklerk voor een groot hotel. Ditha Middelbare Hotelschool, huishoudkunde. Dian Sudiarta; verpleegkundige.

Ten slotte kunnen wij u ook nog verheugd vertellen dat we via de heer Rene Dijs van de stichting Wings Of Support van de K.L.M een donatie van 5000 euro hebben gekregen om het totaal vergane buiten-speelmateriaal van de kleuters (en gebruikt door veel kinderen uit het dorp) te vernieuwen. Rest ons nog u nogmaals hartelijk te bedanken voor uw steun. Namens het bestuur wensen wij u een fijne Kerst en heel gelukkig 2018.

Het bestuur.